
Un programa d'higienització ha d'establir prioritats en funció de si es tracta de superfícies que contacten amb aliments (incloent mans de manipuladors), superfícies de contacte esporàdic o superfícies que mai contacten.
A més, ha de garantir:
- Que els locals estiguin nets a l'hora de començar a treballar.
- Que l'equip i els utensilis de treball estiguin nets a l'inici de la jornada i que es netegin durant la seva utilització, quan es contaminin i en finalitzar la producció.
- Que els productes alimentaris no es contaminin durant la neteja.
- Que els detergents i desinfectants (o les seves restes) no entrin en contacte directe o indirecte amb l'aliment i, a més, que no es produeixi la recontaminació de superfícies.
El personal de neteja ha de conèixer exactament quina és la seva funció i com realitzar-la òptimament (maneig dels equips i aplicació dels detergents i desinfectants apropiats), a més de tenir assignades unes funcions concretes que seran supervisades per un responsable.
PROCEDIMENTS I MÈTODES DE NETEJA
La neteja pot realitzar-se utilitzant diversos mètodes, físics i químics. Els procediments de neteja consistiran en:
- Eliminar els residus grans de les superfícies.
- Aplicar una solució detergent per a enlairar la capa de brutícia i de bacteris.
- Aclarir amb aigua, per a eliminar la brutícia adherida i les restes de detergent.
- Desinfectar en profunditat si la zona o equip ho requereix.
TIPUS DE BRUTÍCIES
Brutícies grasses, residus no grassos, incrustacions calcàries i aparició de flora bacteriana són les més comunes amb les quals ens trobem en qualsevol àrea on es tractin o elaborin aliments, i poden donar lloc a contaminacions com a salmonel·la, estafilococ, escherichia, coli i altres bacteris. Aquest problema es presenta principalment en els denominats “punts crítics”, per als quals seguidament es descriuen les operacions de neteja adequades:
- Superfícies, paviments i parets. S'ha de realitzar la neteja diàriament, primer eliminant els residus i, a continuació, aplicant un eficaç detergent.
- Campanes extractores, planxes, fregidores i filtres. S'han de netejar diàriament amb un producte desgreixador específic per a superfícies en contacte amb els aliments. Així mateix, s'ha de realitzar periòdicament l'eliminació de greixos carbonitzats.
- Cambres frigorífiques. S'ha de desconnectar els equips, en la mesura que sigui possible, retirar totes les parts mòbils i netejar-les amb detergent. Aquest producte també s'aplica en les parets i interior de la cambra i, una vegada que hagi actuat, s'aclareix per a eliminar restes del detergent. S'ha de deixar assecar amb les portes de la cambra obertes.
- Periòdicament, es realitzarà una desinfecció.
- Útils de treball i màquines desmuntables. Al final de cada torn de treball, es realitzarà una neteja d'utensilis i màquines, aplicant detergent higienitzant. És convenient l'ús de desinfectants regularment.
- Safareig. La neteja es realitzarà diàriament amb un detergent desinfectant.
- Galledes d'escombraries. S'han de netejar diàriament i realitzar una desinfecció setmanal.
La tasca diària garanteix eficàcia en la higiene dels establiments, encara que l'habitual és aplicar un sistema específic i personalitzat per a cada indústria.
Des de Sanbel podem realitzar la neteja de magatzems i fabriques d'aliments perquè no t'hagis de preocupar de la seva neteja. Posa't en contacte amb nosaltres emplenan't el formulari o trucant-nos al telèfon 931935541 on t'atendrem personalment